Amasya bölgesine yerleşerek burada egemenlik kurmuş medeniyetlerden bazıları şunlardır; Hitit, Frig, Pers ve Roma medeniyetleri bu bölgede yaşamışlardır. Şehirde kurulmuş olan ilk yerleşim yerinin ise Amasya Kalesi olduğu tahmin edilmektedir.
Amasya’nın Türk hakimiyeti altına girmesi Danişmend döneminde olmuştur. Daha sonraki dönemlerde ise İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluklarının hakimiyeti altına girmiştir. Şehzadelerin Osmanlı döneminde eğitim görmek amacıyla gönderildiği bir kenttir Amasya. Ayrıca Kurtuluş Savaşı döneminde önemli toplantıların yapıldığı, kararların alındığı Amasya Kongresi burada gerçekleşmiştir.
Amasya Müzesi
Amasya Müzesi, Türkiye genelinde en zengin içeriğe sahip müzelerden birisidir. Arkeolojik ve Etnografik olan toplamda 24.000’i aşan eseri içerisinde barındırmaktadır. İlk olarak 1925 yılında II. Bayezid Külliyesi’nin medrese bölümünde yer alan odaların müzeye dönüştürülmesiyle kurulmuştur. 1977 yılında müze yeni binasına taşınarak orada faaliyet göstermeye devam etmiştir.Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait, dönemin şartlarını yansıtan eserler ve mumyalar en fazla dikkat çeken bölümler arasında yer almaktadır. Müze içerisinde sergi etkinliği gerçekleştirilen bir Serge salonu bulunmaktadır. Müzenin bahçe kısmında ise birçok lahit, İslami kitabeler ve mezar taşları bulunmaktadır. Amasya Müzesi, şehrin tarihi geçmişini ziyaretçilere en iyi şekilde yansıtabilen müzelerden birisidir.
Amasya Kalesi
Amasya’nın güzel manzarasını seyretme imkanı sunan Amasya Kalesi, Harşena dağı üzerinde yer almaktadır. Harşena Kalesi olarak da bilinen kale, Yeşilırmak’a dik bir şekilde konumlanmış yüksek bir tepede yer almaktadır. Tarihi araştırmalar sonucunda Amasya’da ilk yerleşimlerin burada başladığı düşünülmektedir. Şehrin tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı ve Selçuklu dönemleri içerisinde de kale önemini korumuştur. Türk hakimiyetine girmesinin ardından kale içerisinde tadilat ve onarımlar yapılmıştır.Şehrin kuzey bölümünü çevreleyen kale, toplamda 3 bölüme ayrılmıştır. Kızlar Sarayı, Harşena ve İçeri Şehir bölgelerine ayrılmıştır. Amasya gezileriniz, ziyaretiniz sırasında kesinlikle gezip görmeniz gereken bir yerdir Amasya Kalesi. Şehrin tüm güzelliğini gözlemleyebileceğiniz, tarihine şahit olabileceğiniz bir kaledir.
Kral Kaya Mezarları
Helenistik Döneme ait olan Kral Kaya Mezarları, Yeşilırmak üzerinde yer almaktadır. Toplamda 21 adet mezar olduğu biliniyor olsa da günümüzde yalnızca birkaç tanesi varlığını koruyarak gelebilmiştir. Pontus Krallığına ait kaya mezarlar içerisinde oyuk geçitler yer almaktadır.Amasya’da yer alan bir yüksek tepede yer alan mezarlar, şehrin tümünü görebilmektedir. Mezarlar arasında en büyüğü, en sonda yer almaktadır. Kızlar bölgesi içerisinde 3 tane yan yana bulunan mezar vardır.
Medrese ve Camiler
Amasya geziniz sırasında medrese ve camileri de ziyaret edebilirsiniz. Bimarhane, İlhanlılar dönemine ait tek eser olarak fazlaca ilgi çekmektedir. Diğer bir ismiyle Darüşşifa olan eser hastaların tedavi edildiği önemli yerlerden birisidir. Kapısında yer alan diz çökmüş insan kabartmaların sanatsal değeri oldukça yüksektir.Sultan II. Bayezid Külliyesi’de gezilebilecek adreslerden birisidir. Türbe ve şadırvandan oluşan cami, külliye çevresinde bulunan çınar ağaçlarının yapıyla aynı yaşta olduğu bilinmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder