Tarihi boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapmış Balıkesir, farklı uygarlıklar da farklı isimlerle anılmıştır. Bu isimler arasında en popüler olanları ise Misya, Assua ve Karesi isimleridir. Şehrin farklı birçok noktasında yapılan kazı çalışmaları sonucunda tarihi geçmişiyle karşılaşılmıştır.
Kaz Dağları
Balıkesir ile Çanakkale’nin ara bölgesinde yer alan Kaz Dağları, mitolojik ismiyle de bilinmektedir. İda Dağları olarak da bilinen bu dağ, gelen ziyaretçileri büyülemeye yetiyor. 1774 metre yüksekliğe sahip zirve noktasının ismi Karateş Tepesi’dir. Dağ üzerinde yer alan meşe, gürgen, kestane ormanlarının yanı sıra birçok şelale ve canlı türüne ev sahipliği yapmaktadır.Yunan mitolojisinde geçen birçok efsane bu dağda yaşanmaktadır. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bu dağlar, efsaneler ve mitolojide yer alan Afrodit’in güzellik kraliçesi seçildiği yerdir. Dağın en popüler efsaneleri arasındaysa Sarıkız Efsanesi yer almaktadır. Milli Park statüsünde yer alan Kaz Dağları’nı ziyaretiniz esnasında temiz havasını bol bol içinize çekmeden ayrılmayın.
Antandros Antik Kenti
Edremit ilçesine bağlı olan Altınoluk beldesi sınırlarında yer alan bu antik kent, milattan önce 1200’lü tarihlere dayanmaktadır. Gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalar esnasında Roma dönemine ait birçok mozaiğin yer aldığı villanın yanı sıra şehre ait bir kanalizasyon ağı ve Roma dönemine ait olan birçok lahit bulunmuştur.2000 yılında başlatılan arkeolojik çalışmalar, günümüzde halen aktif olarak sürdürülmektedir. Araştırmalar şehrin Afrodit kültüründen etkilendiğini göstermektedir. Kaz Dağları’ndan kesmiş oldukları kerestelerin satışını gerçekleştirerek yerlilerin geçimini sağladıkları anlaşılmıştır. Troya Savaşı’nda ismi geçen şehir, kuzeyden gelmiş olan Kimmer halkı tarafından işgale uğramıştır. Çalışmalar sırasında bulunan bazı tarihi buluntular Bursa Arkeoloji Müzesi’nde sergiye açılmıştır.
Kapıdağ Yarımadası
Tarihte Kyzikos olarak isimlendirilen ada ve anakara, yıllar içerisinde deniz ve akarsuların etkisiyle birleşerek günümüzde karşılaştığımız yarımadayı oluşturmuştur. Antik Çağ döneminden beri yaşamın olduğu bilinen Erdek ve Bandırma Körfezlerinin arasında yer alan yarımada, ormanla kaplı dağlardan oluşmaktadır.Ziyaretçilerin Erdek’ten başlayan sahil yolunu takip ederek köylerin içerisinden geçerek yarımada çevresinde tam tur atabilmektedirler. Bu turları esnasında birçok eşsiz güzelliğe sahip koyları keşfetme imkanları bulunuyor. Bu yola alternatif olarak köylerden daha yukarda seyreden, daha az viraja sahip olan Turan Köy – Ocaklar arasında yer alan bir yol bulunuyor. Özellikle yaz aylarında çevre illerden fazla miktarda turist çekmeyi başaran yarımada, yalnızca sahiliyle büyülemiyor. Orman yollarını takip ederek gezintiniz sırasında birbirinden güzel akarsularla karşılaşmanız mümkün.
Zağnos Paşa Camii Ve Külliyesi
Fatih Sultan Mehmet’in veziri konumunda yer alan Zağnos Mehmed Paşa tarafından yaptırılan Zağnos Paşa Camii ve Külliyesi, 1461 yılında yaptırılmıştır. Hamam ve türbeden oluşmaktadır. Yalnızca hamam bölümünü yapımından sonra günümüze kadar özgünlüğünü korumayı başarmıştır. 1897 yılında yaşanmış olan deprem nedeniyle, camii ve türbesi yıkılmıştır. 1908 yılında Mutasarrıf Ömer Ali Bey, cami ve türbenin tekrardan inşasını sağlamıştır.Cami ilk yapıldığı sırada, şehrin kenarında konumlandırılan cami, Balıkesir’in en büyük camisi konumundadır. Kare bir plan üzerine kurulan cami, düzgün yontma ve kesme taşlardan yaptırılmıştır. Caminin orta kısmında, dört ayak üzerinde yer alan bir kubbe yer almaktadır. Caminin minaresi ise kesme taştan Barok tarzında yapılmıştır. Caminin avlusu içerisinde, güney ve kuzeyde olmak üzere toplamda iki adet şadırvan yer almaktadır. Mehmet Akif Ersoy, Kurtuluş Savaşı’nın gerçekleştiği dönemde bu camide hutbe vererek halkı cesaretlendirmiştir. Balıkesir’in simgelerinden birisi olan cami, ziyaret etmeye değerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder