Gaziantep'in Tarihi Yerleri - Tarihi Yerleri

Sıcak Sıcak

Gaziantep'in Tarihi Yerleri

Halk arasında çoğu zaman “Antep” olarak anılan Gaziantep şehrimiz, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesi sınırlarında yer alan tarihi güzelliklerle dolu bir kenttir. Çevre illerine ve bölgesine göre gelişmişlik seviyesi daha ileri olan bu şehir bazı kişiler tarafından “Doğu’nun Paris’i” ismini alıyor.

Tarihi dönemler içerisinde İpek Yolu üzerinde yer alan şehir, tarihte önemli bir yeri olan bu yolun çok önemli geçiş noktalarından birisi olmuştur. Bu yüzden kentin zengin bir kültürel mirası vardır. Yalnızca tarihi yapılarıyla öne çıkmayan şehir, farklı kültürlerin bir arada yaşamış olmasından dolayı zengin bir yemek kültürüne de sahiptir.

Sizleri tarihi, kültürü ve yemekleriyle kucaklayacak bu harika şehirde gezebileceğiniz yerlerden bazılarını tanıyalım isterseniz;

Tarihi Antep Evleri

Gaziantep’in dar sokaklarında gezinirken sık sık karşınıza çıkacak olan bu tarihi evler yüksek duvarların arkasında, dışarıdan soyutlanan avluya sahip yapılardan oluşmaktadır. Bu evlerin ikinci katlarında sokağa doğru yapılmış olan bölümlerine köşk adı verilmektedir. Bu yüzden köşklü ev olarak da bilinmektedirler.

Yapıların avlu kısmına hayat ismi verilmektedir. İçe dönük yaşam tarzlarından dolayı hayat kısmına yani avluya fazlaca önem verilmiştir. Tabanı işlemeli, hoş bir görünüme sahip taşlarla kaplıdır. Kenarlarında çiçeklerin yerleştirildiği çiçeklikler yer alırken merkezinde ise Gane olarak isimlendirilen küçük süs havuzları yer alır. Evin üst katlarına ise avluda yer alan merdivenler aracılığıyla çıkılmaktadır.

Belkıs / Zeugma Antik Kenti

Antep’in Nizip ilçesi sınırlarında yer alan Belkıs veya Zeugma Antik Kenti, Belkıs Köyü’nün oldukça yakınında yedi tepe üzerinde kurulan bir antik şehirdir. Kentin alanı yaklaşık olarak 21 bin dekardır.

Zeugma Antik Şehri birçok yazar tarafından bahsedilmiştir. Bunlardan bazıları Strabon, Plinius gibi antik yazarlardır. Büyük İskender’in generalleri arasında yer alan Selevkos Nikator I, tarafından B. İskender’in Fırat’ı geçtiği dönemde kendi ismiyle yaptırılmıştır.

Milattan Önce 64 yılında Roma İmparatorluğu sınırlarına katılmasının ardından ismi Zeugma olarak değişmiştir. Roma egemenliği altında en parlak dönemini yaşamıştır. MS 256 yılında Sasani Kralı tarafından yakılıp, yıkılmıştır. Daha sonrasında yaşanmış olan depremin ardından eski ihtişamına tekrar kavuşması mümkün olmamıştır. İpek Yolu üzerinde yer aldığından dolayı tarih boyunca önemini korumuştur.

Gaziantep Kalesi

Gaziantep şehrinin merkezinde kurulan kale, Alleben Deresi’nin güney kenarında kurulmuş olan tüm ihtişamıyla herkesin dikkatini çekmeyi başaran bir tepe üzerinde yer almaktadır.

Hangi tarihte, kim tarafından yapıldığı konusunda net bir bilgi yer almazken, birçok efsane yer almaktadır. 6000 yıllık bir geçmişi olduğu düşünülmektedir. Kalkolitik döneme uzanan bir höyük üstünde kurulmuş olduğu aynı zamanda MS 2 ve 3’üncü yüzyıllar arasında kalenin çevresinde “Theban” olarka adlandırılan küçük bir yerleşimin olduğu bilinmektedir.

1989 yılından günümüze Kültür ve Turizm bakanlığı tarafından kalenin restorasyon çalışmaları yapılmakta ve çevresinde sınırları belirlenerek gerekli güvenlik önlemleri alınmıştır.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Antep’in en eski mahallelerinden birisi olan Bey Mahallesi’nde tarihi bir Gaziantep Evi içerisinde yer almaktadır. Bina Gaziantep Belediyesi tarafından kamulaştırılmış, 2010-2011 yılları arasında restorasyonu yapılmış ve 6 Nisan 2013 tarihinde ziyaretçilere açılmıştır.

Tek avluya sahip olan bina, üç kattan oluşmaktadır. İki katlı mağarasından dolayı nadir bulunabilen Antep evlerinden birisidir. Müze 250 metrekarelik bir açık alana sahipken, kapalı alanda ise genişliği 315 metrekaredir. Geçmişten günümüze ulaşmış olan çocukların yaşam kültürünün korunması ve yaşatılması amaçlanmıştır.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, çocukların gelişimlerine katkı sağlayan bir oluşumdur. Adeta masalları andıran bu evde, büyük veya küçük olmanız önemli değil. Herkesin kendinden bir parça bulabileceği harika bir müzedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder