Gece olduğunda İzmir Güzelliğine Güzellik Katar.
Türkiye en büyük 3. Şehridir İzmir. Ege Bölgesi’nde yer alır ve denize kıyısı vardır. Modernliğiyle dikkat çeken, dünyaca ünlü fuar alanlarına ve limana sahip olan önemli bir şehrimizdir. Farklı kültürlere kucak açan İzmir yüz ölçümü açısından ülkemizde 23. sıradadır.Ege Denizine kıyısı olan şehirler arasında Atina’dan sonra en kalabalık ve büyük şehirdir. Büyük Şehir unvanına sahip olan şehir, sınırları içerisinde yer alan Üniversiteler sayesinde gençlerin fazlaca ilgisini çekmektedir. Başarılı Üniversitelere ev sahipliği yapan şehir aynı zamanda öğrenci şehri olarak da değerlendirilebilir.
İzmir Saat Kulesi
İzmir’e gidip tarihi saat kulesini görmezseniz gerçekten büyük ayıp edersiniz. Şehrin simgelerinden birisi olmayı başaran, Konak Meydanı’nda yer alan kule 1901 yılında yaptırılmıştır. Saat kulesi gövdesi itibariyle beyaz mermerden inşa edilmiştir. Diğer bölümleri ise kesme taş oymacılığındandır. Dört ayaklı bir platform üzerinde 25 metre uzunluğa sahiptir.Dönemin benzer eserlerinde olduğu gibi kulenin cephelerine tuğra ve kabartmalar yerleştirilmiş olmasına rağmen 1927 yılında çıkan bir kanunun ardından bunlar kaldırılarak yerine Ay Yıldız kabartmaları eklenmiştir. Kule yapıldığı tarihten bugüne fazla bir değişime uğramadan gelmeyi başarmıştır ve her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlamaktadır.
Agora Ören Yeri
Milattan önceye uzanan tarihiyle İzmir her zaman önemli bir şehir olmayı başarmıştır. Sınırları içerisinde birçok ören yeri bulunur. Bunlardan öne çıkanlardan birisi olan Agora Ören Yeri şehrin merkez konumunda yer alıyor. Agora kelime anlamı olarak kent meydanı veya çarşısı anlamına gelmektedir. Antik dönemlerde Agora olarak isimlendirilen bu alanlar şehirlerin sosyal, ticari ve dini etkileşim merkezleri konumunda yer almıştır. İyon medeniyetine ait agoralar arasında en büyüğü ve en iyi korunmayı başaranı İzmir’de yer alan Ören Yeri’dir.Smyrna Antik Kenti’nin agora kalıntıları 2. Yüzyıla dayanmaktadır. Dikdörtgen bir plan üzerine inşa edilen agora, 3 katlıdır. Agora’nın bodrum katında keşfedilmiş olan grafitiler yaşanılan dönemin gündelik yaşamı hakkında bilgi verirken şehirlerin arasında yaşanan rekabeti yansıtmaktadır.
İzmir Arkeoloji Müzesi
İzmir sınırlarında bulunan antik kalıntılarda bulunan değerli eserlerin bir bölümü İzmir Arkeoloji Müzesi’ne götürülmüş ve sergiye açılmıştır. Müze, Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda 3 yıl süren bir çalışma sonucunda açılmıştır. Başlangıçta Ayavukla (Gözlü) Kilisesi'nin içerisinde açılan müze yeni getirilen eserlerle birlikte buraya sığmadığı için ek binalar bulunmuştur. Son olarak 1984 yılında Bahribaba Parkı’nın içerisine 5000 metrekare büyüklüğünde bir alana taşınmıştır.Toplamda 3 kata ayrılan müzenin her katı kronolojik bir sıraya göre sıralanmıştır. İasos Antik Kenti’nden getirilmiş Milattan Önce 3000 yılına dayanan seramik eserlerin yanı sıra Hellenistik Dönem’e ait eserlerde sergilenmektedir. Halikarnas’tan getirtilmiş bronzdan yapılma Demeter Heykeli ise müzede en fazla dikkat çeken eserler arasında yer alıyor.
İzmir Doğal Yaşam Parkı
Türkiye’nin ilk hayvanat bahçesi olan İzmir Doğal Yaşam Parkı 1937 yılında 18 dönümlük bir alan üzerine kurulmuştur. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar sonucunda alan genişletilerek 425 dönümlük oldukça geniş bir alanda İzmir Doğal Yaşam Parkı’na dönüştürülmüştür.Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı unvanına sahip park bunun yanında hayvanların barınma kalitelerini yükseltmeyi amaçlayan Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryum Birliği’ne katılmıştır. Yıl boyu ziyarete açık olan park, 120 türden 5000 hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yanı sıra 3000 ağaç ve 250 bitki türünün yaşadığı bilinmektedir. Parkta yaşayan hayvanlar için doğal yaşam ortamlarına uygun ortamlar oluşturulmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder