Hatay'ın Tarihi Yerleri - Tarihi Yerleri

Sıcak Sıcak

Hatay'ın Tarihi Yerleri


Yeşil ve Mavi, Doğa ve Mimari Bir Arada

Hatay, tarihi dokusu açısından ülkemizin en zengin şehirlerinden birisidir. Antakya ve İskenderun gibi yerleşim merkezlerini içerisinde barındıran şehir, oldukça zengin ve geniş bir tarihe sahiptir. Hristiyanlığın erken dönemlerinden günümüze kadar dini açıdan ön plana çıkan şehirlerden birisi olmuştur. Hristiyanlığın bu kadar ön planda olması, Müslümanlar tarafından fazla rağbet görmesine neden olmuş ve İslami birçok eserin yükselmesine yardımcı olmuştur.
Hayat gezip görebileceğiniz doğal ve mimari açıdan birçok güzelliğinin yanı sıra oldukça lezzetli bir mutfağa sahiptir. Asla doymayacağınız lezzetler, harika bir şehir manzarasıyla birleştiğinde asla yemekten vazgeçmeyeceksiniz.

Habib-i Neccar Camii

En az Müslümanlar kadar Hristiyanlar için önemli yer tutan Habib-i Neccar Camii, Hatay’a gidip gezmeniz gereken yerlerden birisidir. Camii şehrin Arapların kontrolü altına girdiği 636 yılında yapılmıştır. Ebu Ebeyde Bin Cerrah tarafından fetih simgesi olarak inşa edilmiştir. Cami ülkemiz sınırları içerisinde yer alan camiler arasında ilk olma özelliğini taşımaktadır. İsmini ilk Hristiyanlardan birisi olan Habibi Neccar’dan almıştır. Osmanlı döneminde restore edilmiş halidir.

St. Pierre Kilisesi (Aziz Piyer)

Hayat’ın dini tarihi değerleri arasında yer alan kilise, Antakya’nın Reyhanlı çıkışında yer almaktadır. Habib-i Neccar Dağı’nın Haç Dağı uzantısı eteklerinde kayalar üzerine oyularak yapılmıştır. 13 Metre uzunluğa sahip Aziz Piyer kilisesi, 9,5 metre bir genişlik, 7 metre yüksekliğe sahiptir. Yapısı göz önüne alındığında bir mağara kilisesi olarak adlandırmak yanlış olmaz.
İsa’nın ölümü ardından Antakya Kilisesi’nin kurucusu olan St. Pierre’in şehre tekrar gelmesi üzerine yapılmıştır. Günümüzde anıt müze olarak kullanılan Aziz Piyer müzesi, Hristiyanlar tarafından her yıl tören ve St. Pierre Günü kutlamalarına ev sahipliği yapmaktadır.

Sokullu Külliyesi

Külliye Mimar Sinan tarafından 1574 yılında yapılmıştır. Sokullu Mehmet Paşa tarafından verilen emirle Sinan’a tasarlatılmasının ardından yaptırılan mimari yapı içerisinde Külliye, Kervansaray, Pazar, Hamam, Cami ve Merese gibi bölümler yer almaktadır. Osmanlı tarihinin önemli mimari eserlerinden birisidir.
Pazar yeri Külliyenin tam orta bölgesinde yer almaktadır. Üzeri tonozla kaplı olan Pazar, dört kapılı çarşı tarzında iki tarafında dükkânlara yer vermektedir. Pazarın doğu tarafında yer alan kapıdan girilebilen Kervansaray, bir avlu çevresinde hücre tarzında odalardan yapılmıştır.

Hatay Arkeoloji Müzesi

İnsanlığın başlangıcından bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay, arkeoloji tarihi açısından oldukça önemli bir kenttir. Geçmişinden aldığı kültürel birikim zenginliği sayesinde dünyanın 3. büyük mozaik müzesi konumundadır. Şehir merkezinde yer alan müze, yapımına 1934 yılında başlanmıştır. Aradan 14 yıl geçmesinin ardından 1948 yılında ziyaretçilere açılmıştır. Müze, mozaik koleksiyonlar açısından zenginlikleriyle ünlüdür. Müze içerisinde çeşitli dönemlere ait eserler yer almaktadır.
Hatay Katolik Kilisesi

Katolik ve Ortodoks Kiliseleri

Hristiyanlar için önemli eserlerin yer aldığı şehirde dini açıdan oldukça fazla mimari eser yer alıyor. Kudüs’te yer alan kilisenin ardından dünyanın en eski kilisesi olan Ortodoks Kilisesine Hatay geziniz esnasında bir zaman ayırmanızı öneririz.
Başlangıçta okul olarak hizmet veren Katolik kilisesi ise sonrasında şehre gelen Fransız rahipler tarafından manastıra çevrilmiştir. 1852 yılına gelindiğinde dönemin padişahından talepte bulunarak, Katolik Kilisesi olması için izin almışlardır. Dini açıdan düşünmeden, tarihi ve mimari açıdan değerleri göz önüne alınarak gezmenizi öneririz.
Hatay Ortodoks Kilisesi