Adana'nın Tarihi Yerleri - Tarihi Yerleri

Sıcak Sıcak

Adana'nın Tarihi Yerleri

Lezzetli yemekleri ile meşhur bir ilimiz olan Adana, giden herkesin yemeklerini tatmadan dönmediği, aynı zamanda tarihi yapıları ile oldukça ünlü bir şehirdir. Geleneksel yapısını yıllardır korumayı başarmış olan Adana gelişmiş şehir olma özelliğini de korumaktadır.

Adana’da Gezilecek Yerler


Anavarza Kalesi
Arkeolojik kaynaklarda ismi Anavarza Antik Kenti diye geçse de halk arasında Anavarza Kalesi olarak anılmaktadır. Anavarza Kalesi içerisinde tiyatrolar, hamamlar, surlar, kaleler, tarihi yapılar bulunduran, 143 dönüm bir alana sahip antik bir kenttir. Kesinlikle gidip görülmesi gereken yapılar içerisinde olan bu kent içerisinde Roma kültüründen birçok eser bulundurmaktadır.
Arkeolojik çalışmalar sonucunda kentin 30 metre altında bile başka yapıların olduğu düşünülüyor. Hala keşfedilmemiş yerleri bulunan Anavarza Kalesi Anadolu’da bulunan en önemli metropollerdendir. İzmir’de bulunan Efes Antik Kenti kadar görkemli bir mimarisi bulunan bu kenti gidip bizzat yerinde görebilirsiniz.


Misis Antik Kenti
Adana Ceyhan Nehri civarında bulunan ve ikinci geçit özelliğine sahip olan Misis Antik Kenti ayrıca İpek Yolu üzerinde yer almaktadır. Misis Antik Kentinin tarihi Neolitik Çağ’dan bu yana kadar gelmektedir. Söylentilere göre bu antik kent Truva kahramanlarından olan Mopsos tarafından kurulmuştur.
Antik kent üzerinde bulunan surlar, hamamlar, su kemerleri ve dokuz gözlü taş köprüsü şu zaman kadar kalan eserlerdendir. Geçen bir diğer söylenti ise Lokman Hekim’in bu köprü üzerinden geçerken bulmuş olduğu ölümsüzlük ilacını kaybettiği söylentisidir. Üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen kesinlikle görülmeye değer bu kent üzerinde keşfedilecek bir çok şey bulunmaktadır.



Tekir Yaylası
Adana – Ankara yolu üzerinde yer alan Tekir Yaylası, her iki yaka da geniş bir alanda bulunmaktadır. Sıcak yaz günlerinde dinlenmek ve serinlemek için kullanılan yayla, Adana Pozantı ilçesine 7 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Özel aracı olmayan kişiler yaylaya buraya yolculuk yapan otobüs ve minibüslerle kolayca gelebilirler.
Tekir yaylasına gelen kişiler, biri kuzeyde biri güneyde 2 kilometre mesafe uzaklıkta bulunan Osmanlı Tabyaları ve Yaban Keçisi Üretme merkezlerini ziyaret edebilir. Birçok türküye konu olan geleneği ve kültürüyle Tekir Yaylası, şehirde yaşayan insanların burada bulanıp huzur bulmak isteyenlerin gelmek istediği bir yerdir.


Sabancı Camii
Adana’da bulunan Seyhan nehri kıyısında bulunan Sabancı Merkez Camii, Türkiye’de bulunan en büyük camiidir. 13 Aralık 1988 yılında temeli atılan %50’si halk tarafından verilen bağışlarla yapılmıştır. Kalan %50’lik kısmı ise Sabancı ailesi tarafından karşılanmıştır. İlk başta ismi Merkez Camii olarak düşünülen bu camiinin masraflarının %50’sinin masrafı Sabancı ailesi tarafından karşılandığı için ismi Sabancı Merkez Camii olmuştur.

1988 yılında açılan camii, klasik Osmanlı mimarisi tarzında yapılmıştır. Görünüm olarak Sultanahmet Camii’ne benzer, iç tasarım olarak Selimiye Camii’ne benzer. Adana’yı çevre il ve ilçelere bağlayan yollarda yüksek minareleri ile gözükmesi sebebiyle şehrin sembolü olmayı başarmıştır.